Det er noe helt spesielt med album vi kan sitte og bla. Minner som dukker opp, ting vi kan prate om, små historier skrevet ned som forteller oss noe om det vi ser på bildene. Menneskene vi har møtt, stedene vi har besøkt. Det er lett å tro at vi skal huske, men årene går, minnene blir vagere og til slutt glemmer vi. Med et fotoalbum som forteller historien vår, blir vi minnet på det som har vært.  Et fotoalbum vil være en unik gave til deg selv og de som kommer etter deg. Å lage en fotoalbum er en koselig hobby du kan finne fram når du har litt ledig tid. Og jeg har samlet de mest grunnleggende tipsene... Slik lager du fotoalbum det er koselig å bla i. 

Mange av oss tenker at bilder, det må vi sette inn i album i kronologisk rekkefølge. Klarer vi å løsrive oss fra den tanken blir det mye morsommere. Vi slipper å tenke på at at vi mangler bilder som ødelegger for rekkefølgen. Vi kan i stedet kose oss med å sette sammen minner og fortelle små historier vi har lyst å ta vare på i mange år. 

Før vi dykker inn i tipsene er det greit å ha med seg at det ikke finnes noen regler for hvordan et album kan bygges opp. Mange elsker å legge bilder inn i kronologisk rekkefølge, mens det for andre er nettopp den rammen som gjør det så vanskelig å fullføre et album.

Vi er mange som liker å sette bilder inn etter tema, da har vi noe konkret vi kan ta utgangspunkt i, om fantasien ikke spiller på lag. Med mobilkamera knipser vi bilder ofte, og i mange ulike settinger. Bilder i kronologisk rekkefølge kan da oppleves både rotete og tatt helt ut av sammenheng. Ett bilde her og et bilde der. Med et tema og en historie vil det imidlertid henge sammen. 

Slik lager du fotoalbum det er koselig å bla i

1. Velg et tema for albumsidene dine

Ved å velge et tema, kan du sette sammen albumsider som blir både morsomme, minnerike og som forteller din historie. Etterhvert som du blir vant med å jobbe med tema, blir du også mer bevisst hvilke bilder du knipser, det kan virkelig føre til noen herlige blinkskudd.  

Her skal du få noen tips til tema for å hjelpe deg i gang.... Det er greit at det i starten ikke er for snevert, slik at du har noen bilder å velge i, samtidig som det ikke blir for stort og overveldende. 

Hverdagsøyeblikk
  • Fang noen av de små, overraskende, morsomme, koselige men også slitsomme, kjedelige og frustrerende øyeblikkene i løpet av en uke. Det kan være noe morsomt et av barna har gjort eller sagt. Knips et bilde og har du mulighet, noter ned morsomme eller gode gullkorn. Knuste du et glass.... knips et bilde og rydd opp. Knips bilder av middagen du er ekstra stolt over å ha laget. Ta bilder fra turstien, et tre du passerer hver eneste dag, og inngangen til jobben din. Det er mange ting i hverdagen vi tar for gitt og som vi aldri foreviger. Prøv å knipse noen bilder av hverdagen din og sett opp en side eller to med bilder. Det er dette som er livet ditt, hverdagen din og som alt for sjelden blir foreviget i et album. 
Detaljer i hverdagen 
  • Fang detaljene i hverdagen din med kameraet. Knips et bilde av kaffekoppen din som trofast følger deg dag ut og dag inn, drikkeflasken, skjerfet, solbrillene, bilnøklene, middagstallerkenen som du hver dag dekker bordet med. Ta bilder av de bittesmå skoene til barna, og skoleveien eller veien til jobb. Ting og omgivelser som hver dag er en del av livet ditt, og som etterhvert kan bli fjerne minner om du bytter det ut. 
Favoritt rutiner
  • Har du en ukentlig eller månedlig favorittrutine? Det kan være noe så enkelt som tacomiddagen med familien hver uke, en månedlig eller ukentlig tur i svømmehallen sammen, eller et fast sted dere besøker hvert år. Ta bilder og lag en side som viser endringer og utvikling gjennom uker og måneder. 
Noe du jobber med
  • Det kan være start til slutt på et eller flere håndarbeidsprosjekt, større ting som renovering av hus og etablering av hage. Det kan være både kortvarige og langvarige prosjekt. Kanskje har du et mål om å jogge så langt som mulig, en morsom måte å forevige en slik prosess er å knipse bilder av steder du springer og det første stedet du må stopp opp. I albumet kan du skrive korte setninger, ord eller fortellinger om det du jobber med. 
Fargetema
  • Har du en favorittfarge? Lage en fotocollage med ting fra hjemmet ditt i farger du liker. Eller let etter flotte fargekombinasjoner ute i naturen eller i hagen. Bildet ovenfor har gjennomgående rosa fargetema, men kan også være en del av et selskapstema, forberedelser, små øyeblikk underveis og avslutning. 


Scrapping produkter

I nettbutikken finner du temapakker med kort og tags som du kan pynte albumsidene dine med. Disse printer du ut så mange ganger du vil, klipper, limer, bretter og setter sammen slik du vil. Ofte kan slike temapakker hjelpe til med å fortelle en historie, eller gjøre det lille ekstra på en albumside som trenger det lille ekstra. Har du lyst til å teste ut en slik pakke kan du prøve startpakken du får gratis når du melder deg på nyhetsbrevet. Etter at du har meldt deg på får du en link til biblioteket hvor du kan laste ned og teste ut. 

Gratis startpakke fra Bye9design

2. Begynn med ett album, ikke mange

Når du skal begynne med en ny hobby du ikke har mye erfaring med, er det smart å starte i det små. Du kan ha som mål at du skal lage et album til hvert av barna, et eget for bursdagsfeiringer, et annet for ferieturer osv. Videre kan det hende at du ser for deg å lage album for mange år tilbake, av alle bildene som ikke er printet ut enda. Men ikke gå i fella og kjøp inn en haug med album. 

Mitt råd er enkelt, start i det små. Kjøp deg kun ett album til å begynne med, det er mer enn nok. Velg et album hvor sidene har plastlommer i ulike størrelser, eller ark du kan lime bilder og pynt på. Sidene må kunne tas inn og ut som i en ringperm. 

Nå kan du lage ferdig sider med de temaene du ønsker. En eller flere sider til barna, ferieturer osv. Når albumet er fylt opp, kan du skaffe deg ett til. Nå kan du feks. la et album være dedikert alle barna og den andre diverse andre tema. Nå har du to album du kan fylle opp, samtidig som du har begynt oppdeling i tema. Når begge eller det ene albumet er fylt opp, starter du med det tredje. Du flytter sidene til det temaalbumet de hører hjemme i, og fortsetter å fylle opp. 

Denne metoden gjør at du slipper mange glisne album du så vidt har kommet i gang med. Det er heller ikke morsomt å sitte igjen med tomme og forholdsvis dyre album som ikke blir brukt, dersom du skulle gå lei. Når det aller første albumet er fylt opp, da vet du også om dette er noe du vil fortsette med.  Husk at trikset er album med ark du kan flytte på....

Slik lager du fotoalbum det er koselig å bla i

3. Skriv ut bildene selv

Du kan like gjerne lære deg og håndtere skriveren din først som sist. Det er ikke nødvendigvis dyrere, og i dag er fotopapiret og blekket blitt så bra at det holder svært god fotokvalitet. 

Fordelen med å skrive ut selv er at du kan gjøre det med en gang, du slipper å vente på framkalling. I tillegg er det noe enklere å skrive ut kun de bildene du har bruk for til akkurat denne ettermiddagens scrappestund. Det fører til mindre rot og ingen dårlig samvittighet for alle bildene som ligger og venter på å bli satt inn i albumet. 

En annen kjekk ting med å printe ut selv er at du kan legge på tekster og morsomme motiv før du printer ut. Det finnes det både apper og gratisprogrammer som feks. Canva du kan benytte deg av.   

4. Sørg for et fast sted til album og produkter

Det aller beste er å ha et eget rom, men det er ikke bare å trylle fram. En ledig bordplate og feks. en treetasjes tralle med hjul er egentlig alt du trenger. Da kan du oppbevare alt stashet på et sted, og lete fram det du trenger, samt rydde sammen raskt. Når alt er samlet på et sted er ikke dørstokkmilen så lang. Må du derimot springe rundt i huset på jakt etter bilder, lim, saks og annet stash, har du enten brukt opp tiden eller gått lei før du er kommet i gang. Selv om mange mener de blir mer kreativ med rot rundt seg, så tror jeg de aller fleste finner det mer inspirerende når det er lett og oversiktelig å finne fram til det de trenger. 

Slik lager du fotoalbum det er koselig å bla i

5. Begynn med en historie

Det finnes alltid en historie bak et bilde. Det gjelder å finne den og skrive den ned før den er glemt. Til og med brødmulene på skjærefjøla eller på kjøkkengulvet kan fortelle en historie. Hvordan havnet de der? Hvem skar opp brød? Eller var det kanskje boller eller noe annet godt. Var det nybakt, hjemmebakt eller kjøpt på butikken. Var det frokost eller kvelds. Var det travelt for den som ikke børstet av brødfjøla eller skjer det alltid. Hvor skulle han og hva skulle han der.... Ser du, det kan bli en liten historie fra hverdagen, med disse smulene du knipset av irritasjon, eller bare for å fange øyeblikket. 

Den historien du ikke ser

På bildet ovenfor kan selvsagt høsten være tema. Men den viktigste historien er besøket datteren min og jeg hadde til familien vår i Oslo. Et bilde av oss foran sinnataggen sier jo egentlig alt. Vi var i Oslo, gikk tur i Vigelandsparken, møtte sinnataggen, og det var høst. Men hva med tøysingen og småpratingen før vi stilte oss opp, det er lett å glemme om det ikke skrives ned, men kanskje det koseligste med hele turen. Og hva med han som tok bildet av oss, de som var med oss på turen. Hva snakket vi om, hvorfor var vi der. Dette er ting bildene ikke sier noe om, og selv om vi tror vi vil huske det, glemmer vi raskt.  

Ta vare på minnene dine gjennom bilder og ord. Dette er noe både du selv, familie og kanskje også venner vil sette pris på i ettertid. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *